Klassikern i ny form
Du behöver:
1 g saffran (2 påsar)
1 msk rom eller 1 msk vatten
200 g smör
3 ägg
2,5 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
Topping:
2 msk socker
1 tsk kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C och smörj en rund form, gärna med hål i mitten.
Mortla saffranet med lite socker och rör ut i rom eller vatten – låt stå en stund för att dra fram smaken.
Smält smöret och blanda ner mjölken.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
Rör ner smörblandningen och saffranet.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35–40 minuter.
Låt kakan svalna något, och strö sedan över en blandning av socker och kanel innan servering.
En klassiker som doftar jul, ser vacker ut på fikabordet och är lika god nybakad som dagen efter!